Zeytin Ağacının Hikayesi

Zeytin Ağacının Hikayesi

'Sonsuzluk ağacı' olarak da bilinen zeytin ağacı gerçekten çok eski bir tarihe sahiptir. Bugün Türkiye'de ortaya çıkan zeytin, yaklaşık 6000 yıl önce Akdeniz'e yayılmıştır. Zeytin Ağaçları, medeniyetin başlangıcından beri bölgede günlük yaşamın bir parçası olmuştur. Zeytin ağacının birçok alanda insanlığa sundukları yadsınamaz. Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarının yükselişinde ve gücünde zeytin ağacının katkısı olduğuna inanılıyor.

Zeytin ağacı geçirdiği binlerce yıllık evrimle zorlu koşullarla adapte olmuştur. Bunlara kuraklık, yangın, zayıf topraklar ve hatta kısa süreli çok düşük sıcaklıklar dahildir. Yapılan karbon testleri sayesinde bazı zeytin ağaçlarının bin yıldan yaşlı olduğu görülmüştür. Dünyanın yaşayan en eski zeytin ağaçlarından biri Girit'te bulunuyor ve 3000 yıldan daha yaşlı olduğu olduğu tahmin ediliyor. Tarihi İncil öncesine dayanan bu ağaç halen büyüyor ve meyve vermeye devam ediyor. Ulusal anıt ilan edilen bu ağacın dallarından yapılan bir çelenk, 2004 Atina Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninde kullanıldı.

Doğal evrimin  yanı sıra, insanoğlunun da katkılarıyla farklı türlerde birkaç yüz zeytin türü bulunmaktadır.  Zeytin ağaçları, Britanya’dan Amerika ve Yeni Zelanda’ya kadar geniş bir coğrafyada yetişmeye uygun olsa da, en yaygın görüldüğü yer Akdeniz çevresindeki ülkelerdedir. Aynı zamanda bu bölgede ekonomik katkısı en yüksek bitki türü olduğunu da söyleyebiliriz.

Back to blog